Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Ørland kampflybase

F-16 jagerfly som tar av i skumringen. - Klikk for stort bilde Investeringen i nye F-35 kampfly er den største enkeltinvesteringen i norsk fastlandsøkonomi noensinne.  Under utbyggingsfasen, hvor det skal brukes flere milliarder kroner på å oppgradere basen i Ørland, vil det bli meget høy aktivitet i kommunen. 

Det som kan gi flest ringvirkninger på sikt er at lokale og regionale bedrifter blir leverandører til kampflybasen -- at det lokale næringslivet blir en del av driften.  Driften inkluderer aktiviteter som matleveranser, vedlikehold av bygninger, veier, taksebaner, rullebane, kjøretøyvedlikehold samt høyteknologiske oppgaver som flyvedlikehold, simulatordrift og vedlikehold og oppgaver innen informasjon og analyse.

Ørland kommune tilbyr næringsareal til alle typer bedrifter som vil etablere seg nær kamplfybasen.  Kontakt næringssjef for informasjon og hjelp med etablering.

Ørland kommune har også initiert opprettelsen av en forsvarskoordinatorstilling.  Denne funksjonen dekkes av Fosen Innovasjon ved hovedkontakt:

Erling Eriksen
Prosjektleder
+47 91 85 52 64
erling@foseninnovasjon.no

Utbyggingsfase:

I følge Luftforsvarets publikasjon Takeoff skal følgende skje: ny adkomst/riggområde, rehabiliting av befalskaserner, nytt brannøvingsfelt, ny hangar/tilstedevakt for 330-skvadronen, nye boliger/kvarter/forlegning, ny forpleiningsrigg, nytt vedlikeholdsbygg F-35, nye hangaretter, skvadrongbygg for F-35 og rullebaneforlengelse. Denne aktiviteten har allerede startet og skal foregå fram til 2022.

Driftsfase:

Flere norske bedrifter har allerede tegnet kontrakter i forbindelse med det kampflyprogrammet.  Eksempelvis har forsvaret og Nammo undertegnet kontrakt for siste del av utviklingen av ammunisjon for F-35s maskinkanon.  Kongsberg Defence & Aerospace har inngått to nye kontrakter (med Northrop Grumman og Lockheed Martin) for leveranser på 135 millioner kroner.  Berget AS har blitt valgt som leverandør av et mindre volum av maskinerte delert til flyet (første leveranse verdt rundt 1 million kroner).  Det er med andre ord muligheter.

Austrått Innovasjon, nå fusjonert med LIV AS, forsøker å få på plass noen konsepter som kan hjelpe det regionale næringslivet med nettopp å bli del av driften av kampflybasen.  Se BaseØrland lenke til høyre.

Kontakt

Arne Martin Solli
Næringssjef
E-post
Mobil 415 52 116
Fant du det du lette etter?